Vietnamkrigets påverkan på världen

Vietnamkriget var det första kriget som visades i tv och det påverkade opinionen och hur snabbt kriget avslutades. Vietnamkriget var startskottet för tv-krigen och efter Vietnamkriget har fler krig visats i tv, fast mer extremt.

 

USA fick sämre självförtroende eftersom detta var det första krig de förlorade. USA blir påminda från världen och den amerikanska befolkningen varje gång de ska gå in i en ny konflikt, t.ex. när de gick in i Irak-kriget.

 

Eftersom Vietnamkriget skapade en stor opinion även i Sverige så ökade det politiska intresset, inte bara för att få slut på kriget utan också till ex. kvinnokamp och engagemang för länder långt borta.

 

Enligt en forskarstudie har giftet som användes under Vietnamkriget fortfarande en effekt på befolkningen. De får i sig giftet genom maten och p.g.a. det föds barn med missbildade armar, ben och huvuden än idag.

 

En möjlig utveckling om USA hade vunnit kriget skulle kunna ha varit att Sovjet skulle ha fallit tidigare och att vänsterrörelsen skulle ha kommit av sig. Hade detta hänt skulle förmodligen maktkoncentrationen i Asien ha varit annorlunda.

 

Källor:

http://www.aftonbladet.se/ledare/article158684.ab

Tord Rönnholm

http://scrapetv.com/News/News%20Pages/usa/images-3/vietnam-war-medics.jpg


Kommentarer
Postat av: Agnes

jag tycker det är ganska coolt hur ett krig kan påverka ett sammhälle, som Vietnamkriget gjorde och som även andra världskriget gjorde, det var ju så att på grund av att alla amerikaner åkte till krig under andra världskriget så började fler och fler kvinnor få jobb.

2010-01-22 @ 23:11:37
URL: http://eskimapuss.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0