Vietnamkriget: Hur, när, var?

Vietnamkriget är kriget mellan Nord- och Sydvietnam som pågick mellan 1957-1975. Sydvietnam fick stöd från USA samtidigt som Nordvietnam fick stöd från Kina, Sovjetunionen och FNL, den sydvietnamesiska befrielsefronten.  
Startskottet för Vietnamkriget anses vara Tonkinbuktsintermezzot. Det sägs att nordvietnamesiska torpedbåtar, den 4 augusti 1964, angrep amerikanska krigsfartyg på internationella vatten. En annan teori är att de amerikanska spionskeppen befann sig på vietnamesiskt vatten när de blev beskjutna. Som en följd av detta godkände den amerikanska kongressen den 7 augusti den så kallade Tonkinresolutionen, som gav den amerikanska presidenten Lyndon B. Johnson fullmakt att vidta de åtgärder mot Vietnam som han fann nödvändiga. Med denna resolution bakom sig inledde USA bombningar av Nordvietnam.

Under 1965 sändes ca 200 000 amerikanska soldater till Vietnam. Slaget vid la Drang var en av de första större drabbningarna mellan USA och FNL, slaget slutade oavgjort. Efter slaget trappades striderna upp och USA sände fler soldater till Vietnam, i början av 1968 fanns det nästan en halv miljon amerikanska soldater i Vietnam.
USA bombade både södra och norra Vietnam med förödande eldkraft. Stora områden i Sydvietnam förklarades vara ”fria eldzoner” detta innebar att alla oidentifierade där betraktades som fiender, även civila. 1968 ansåg den amerikanske befälhavaren att han ansåg att segern var inom räckhåll. Det han inte visste var att kriget skulle pågå i ytterligare sju år.
I februari 1968 inledde FNL Têt-offensiven på bred front och ett FNL-kommando trängde ända in på amerikanska ambasaden i Saigon. Detta var en kraftfull framgång och den amerikanska ledningen var djupt skakad.

1968 inledde president Johnson fredsförhandlingar i Paris. Johnsons efterträdade Richard Nixon fortsatte med dessa och började med ett gradvist hemtagande av de amerikanska trupperna. 1973 gick USA, efter år av förhalningar, med på att skriva under ett vapentillståndsavtal. FNL hade segrat. Nordvietnam och FNL tågade in i Saigon och Vietnam förenades under ett kommunistiskt styre. Ett litet fattigt bondefolk hade besegrat världens mäktigaste krigsmaskin.
Segern hade vunnits till ett fruktansvärt pris. Den vietnamesiska regeringen menar att 5,2 miljoner vietnameser dog under kriget, det motsvarar var åttonde invånare. Flera miljoner invånare hade blivit hemlösa eller lemlästade och flygplanen som fällde aerosoler för att förstöra träd och annan grönska visade sig orsaka födelseskador på nyfödda barn. Mer än 7 miljoner ton bomber hade fällts över landet, vilket var mer än dubbelt så mycket som under hela andra världskriget inräknat både Europa och Asien.
Vietnamkriget innebar inte bara enorma förluster för lokalbefolkningen, utan också för de Amerikanska trupperna och USA som land. Ca 58000 amerikanska soldater stupade i och man har beräknat den totala krigskostnaden till ca 140 miljoner dollar för USA, vilket orsakade stora påfrestningar på den amerikanska ekonomin under flera år efter kriget tog slut. 

Källor:
http://www.ne.se/school/lang/vietnamkriget
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vietnamkriget
http://en.wikipedia.org/wiki/Vietnamwar#1972_election_and_Paris_Peace_Accords
http://sv.wikipedia.org/wiki/FNL
http://www.ne.se/school/lang/fnl


Kommentarer
Postat av: Båtflyktning

Jag har några kommentarer om artikeln. Det första gäller när kriget började. Det finns flera sätt att definiera början av Vietnamkriget. Men att se att utgångspunkten hände år 1964 är inte exakt.

Vietnamkriget kan sägas börja när Hanoi skickade infiltrationstrupper till Sydvietnam. Det hände redan 1955. År 1959 beslutade Hanoi för att "befria" Sydvietnam genom militärt våld. Detta är också en viktig milstolpe. Kriget var redan i full gång, med USA som stödde Sydvietnam och Kina/Sovjetunionen som gav stöd till Nordvietnam.



En annan kommentar gäller Tet-offensiven 1968. Det var en djärv attack, men detta var missbedömde från den kommunistiska sidan. De underskattade sørvietnamesernes motstånd och överskattade stöd av befolkningen. Resultatet blev 80.000 stupade soldater från Hanoi / FNL. Det tog många år innan Nord-Vietnam/FNL kunna återuppbygga sig själv.



Se: http://vietnamkrigen.wordpress.com/sammendrag/


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0