Talibanernas förtryck av Afghanistans invånare


Folket som bodde i Afghanistan ville ha fred och tyckte det var fel att Sovjetunionen gick in i Afghanistan och de ansåg sen att USA och Sovjet bara lämnade röran som de ställt till med i deras land.

Afghanistans invånare kände också hopplöshet eftersom deras land hade varit på väg uppåt och det var även ett väldigt välmående land innan kriget, men sen under och efter kriget så rasade landets ekonomi, rättsväsende, sjukvård och republik samman.

Under kriget blev invånarna förtryckta av Sovjet och sedan av gerillan. Det var många som blev mördade och torterade, detta gjorde att många flydde till grannländerna, USA och andra västländer.

De som stannade i Afghanistan fick nästan allt taget ifrån sig och man levde i skräck dygnet runt. Talibanerna kunde ge sig på någon av ingen anledning alls, just eftersom att inte rättsväsendet fungerade.

 

Hazarerna i Afghanistan, som ofta agerade det finare folkets tjänare, blev väldigt trakasserade och förtryckta av både talibanerna och de andra invånarna i Afghanistan. Detta gjorde att hazarernas tillvaro i landet var väldigt farlig, eftersom det var ännu större chans att de blev mördade, eftersom de inte var lika mycket värda som de andra.

Bara de gav en blick åt talibanerna som de ansåg vara förolämpande, riskerade hazarerna att bli skjutna, men de kunde inte bara stanna inne heller, eftersom det skulle verka misstänksamt. Så hazarerna var tvungna att alltid vara på helspänn och hålla koll så att man inte gav fel vinkar åt fel personer.



Källor:
Flyga drake (film)
Flyga drake (bok) Khaled Hosseini
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/37/Rawa_photo_of_dead_Taliban_in_Sultan_Razia_school.PNG

Kommentarer
Postat av: Elin

Det känns som att USA och Sovjet är lite så två syskon som bråkar, direkt en av dem går in ett land eller gör nått, så måste den andra också göra det och det känns som att de gör det lite utan att bry sig om konsekvenserna för det landet de lämnar efter sig.

2010-01-22 @ 23:23:55
Postat av: Maja

Det känns lite som de bara stampar över afghanerna och hazarern.

De förstör deras land och lämnar det sedan i Kaos...

2010-01-22 @ 23:37:37
URL: http://pallin.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0