Kubakrisens påverkan på världen

På vilket sätt påverkar skeendet situationen i världen i dag?


http://selenius.se/Inana/kennedy.gif

 

Kubakrisen var en stor vinst för USA, de fick Sovjet att ta bort avskjutningsramperna och det ända de behövde göra var att ta bort flottblockaden som de bara satt dit för att sovjet hade ramperna på Kuba. Kubakrisen hände under kallakriget och var ännu ett uppvisande av spänningen och maktkampen som var mellan USA och Sovjet, efter Kubakrisen så släppte en del av den här spänningen.

Kubakrisen ledde också till att Sovjet 1963 skrev under provstoppsavtalet (provstoppsavtalet var ett förslag från västmakterna om att man skulle förbjuda kärnvapenexperiment), Sovjet var emot detta är det först kom upp men efter Kuba krisen så förstod de hur viktigt det var och skrev under. Den dåliga kommunikationen mellan det två länderna i de avgörande timmar ledde till att man skapade ”heta linjen” som är en direkt kontakt mellan ländernas ledare, till för att man snabbt ska kunna nå den andra om det händer nått.

 

Källor:

http://www.peterenglund.com/textarkiv/kubakrisen.htm

http://www.ne.se/school/lang/cubakrisen

Kubakrisen av Michael Dobbs

Historiens ansikte av Carina Rönnquist och Hanna Markusson Winkvist.


Kommentarer
Postat av: Agnes

Alltså, har Sovjet/ Ryssland alltid hatat varandra? Och varför i sådana fall? Är det typ för att båda länderna vill vara mäktigast?

2010-01-22 @ 23:20:17
Postat av: Maja

Har ni märkt att USA och Sovjet har alltid en del i konflikterna att göra?

USA går in i Vietnam, Sovjet bygger ramper i Kuba, USA kontaktade FN som satt in styrkor mot Korea och Sovjet gick in i Afghanistan.

2010-01-22 @ 23:34:25
URL: http://pallin.blogg.se/
Postat av: Olivia

Men flickor små, det är ju det som själva kalla kriget innebär? Maktkampen mellan Sovjet och USA utan att de slåss mot varandra men genom alla dessa andra krig...

2010-01-23 @ 04:40:04
URL: http://owee.blogg.se/
Postat av: Cubakrisen

Intressant inlägg.. Tack för läsningen.

2012-03-07 @ 09:18:48
URL: http://kubakrisen.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0