Sovjetunionens invasion av Afghanistan


Sovjetunionen gick in i Afghanistan 1979 för att besegra gerillan som ville störta den dåvarande sittande och Sovjetstödda regeringen.
Sovjet trodde att gerillan snabbt skulle bli slagna, men det visade sig att gerillan skulle vara mycket svårare att besegra än vad man först hade trott trots att Sovjet var överlägsna med både teknik och soldater.

Gerillan hade stort stöd hos befolkningen i Afghanistan och inom kort skulle de få stöd av USA, Storbritannien, Kina och arabvärlden som skickade vapen och soldater som kallades för afghanska frihetskämpar.

Kriget fortsatte i samma takt och misstycket för Sovjets invasion blev allt större i världen, FN förkastade Sovjet och till och med Sovjetunionens egen befolkning blev kritiska.

När Michail Gorbatjov kom till makten 1985 ville han att USA, Storbritanniens och Sovjetunionens relation skulle bli starkare, men då skulle Sovjetunionen vara tvungna att lämna Afghanistan. Så 1988 slöts ett avtal mellan FN och Sovjet då Sovjetunionen skulle lämna Afghanistan.

Den sista soldaten lämnade Afghanistan den 15 februari 1989. Däremot lämnades även Afghanistan kvar med kaoset och kriget som Sovjet hade varit med och orsakat.

 

Källor:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Fil:Evstafiev-Soviet-soldier-Afghanistan.jpg
http://www.ne.se/school/kort/afghanistankriget
http://sv.wikipedia.org/wiki/Afghansk-sovjetiska_kriget

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0